Skulle uheldet være ude er det godt at være forberedt. Her er nogle gode retningslinier til førstehjælp til dit barn

Fremmedlegeme i luftvejene

Spædbørn 0-1 år

Hvis barnet har fået et fremmedlegeme i luftvejen, så læg barnet på maven hen ad din arm, med hovedet nedad ved hånden, støt barnets underansigt og underkæbe med hånden, så barnet har frie luftveje, fasthold barnets hovede i en fast position, klas så barnet fem gange med håndfladen mellem skulderbladene.
Hvis barnet bliver bevidstløst, vend da barnet om på ryggen, og giv hjerte-lunge massage. Start med fem indblæsninger derefter tryk i forholdet 30:2. inden indblæsniingerne skal du først undersøge om fremmedlegemet er kommet op i munden., og fjerne det hvis det er muligt.


Hvis du er alene med barnet skal du give hjerte-lunge massage i et minut inden du tilkalder hjælp ved at ringe 1-1-2, fortsæt herefter med hjerte-lunge massagen til der kommer professionel hjælp eller til der er vejrtrækning igen.

Hjertemassage til børn

Start med at undersøge om vejrtrækningen er normal, hvis den ikke er det giver du 30 tryk og to indblæsninger (30:2) og fortsæt til der er vejrtrækning eller at ambulancen kommer.
Trykkestedet på børn er den nederste 1/3 af brystbenet.

Massagedybden skal svare til 1/3 af brystkassensdybde.

Trinvis førstehjælp til børn.

Fremgangsmåden i trinvis førstehjælp til børn, er næsten den samme som til voksne, der anbefales dog et par suplerende handlinger samt tilpasning af teknikken.
Hvis barnet er bevidstløst:

Undersøg barnet ved forsigtigt at ruske i det og tal højt til det, hvis barnet ikke reagere er det bevidstløs.
Skab fri luftveje:

Du skal som hos voksne skabe frie luftveje, men barnets hovede skal ikke bøjes så kraftigt bagover som hos voksne.

Hos spædbørn 0-1 år løftes barnets hage op uden at bøje hoedet bagover, hovedet holdes i en neutral stilling.
Har barnet normal vejrtrækning: 
Du skal bruge 10 sek og heller ikke mere på at undersøge om barnet har normal vejrtrækning, hvis den er normal så læg barnet på siden.
Hvis vejrtrækningen ikke er normal så giv fem indblæsninger, du skal blæse forsigtigt til du kan se at brystkassen hæver sig. Efter de fem pust skal du igen undersøge om der er normal vejrtrækning, hvis den stadig ikke er det, så giv hjerte-lunge massage, fortsæt med dette i forholdet 30:2
Massagedybden skal svare til 1/3 af brystkassens dybde


Hos børn 0-1 år anvendes to fingre til hjerte-lunge massagen. Hos børn over 1 år anvendes en eller to håndsteknik afhængig af barnets størrelse.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)